Общо 116 проекта, подадени от над 100 образователни институции от цяла България, ще оценява журито в Шестото издание на конкурса "Нестле за по-здрави деца", съобщиха организаторите.
Жури в състав: Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град, Мария Яровая - представител на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Благовеста Борчева - експерт в Министерството на образованието и науката (МОН), и Мария Тодорова, юрист в "Нестле България", ще определят десетте финалисти в тазгодишното издание на конкурса. 
Над 14 000 деца се включиха в програмата през тази учебна година. За първи път в надпреварата за изграждане на здравословни навици у децата участваха и представители на частните училища, а броят на частните детски градини е двойно по-голям спрямо миналата година. 
"Освен количествените измерения, за нас още по-важен е ентусиазмът на децата и на техните преподаватели. Получили сме изключително интересни и вдъхновяващи проекти, като особено ни радва, че над 80 процента от всички участващи проекти разработват и четирите категории в конкурсната програма, които обхващат най-важните аспекти на здравословния начин на живот - балансирано хранене, хидратация и движение, а най-новият ни модул за устойчив начин на живот присъства в проектите на над 90 на сто от участниците. Другата позитивна тенденция е, че в голяма част от представените проекти са привлечени като участници и родителите, което помага усвоените в училище знания да се превърнат в трайни навици за цялото семейство", коментира Нели Ангелова, директор "Комуникации" на "Нестле" за югоизточен пазар.
Неразделна част от конкурса е и представянето от страна на образователните институции на конкретен проект за оползотворяване на средствата от паричната награда, предоставена от "Нестле България" на победителите. Повечето от участниците в тазгодишното състезание биха инвестирали средствата в подобряване на материалната среда в училищата и детските градини, за осигуряване на повече и по-добри възможности за активен начин на живот на децата - в спортни площадки, ремонт на физкултурни салони, купуване на повече и по-модерни спортни съоръжения и пособия.