Община Монтана обяви петото издание на Националната изложба за изкуство биенале „Тенец 2023”.
Творбите за участие в биеналето ще се приемат от 1 до 15 септември 2023 година. Всеки желаещ автор ще може да представи до три произведения в разделите „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“ и „Приложни изкуства“. Задължително условие е творбите да са създадени през последните три години и да не са участвали и награждавани в други конкурси.
На 6 октомври ще бъде открита изложба с отличените от журито творби, съобщиха от общината в Монтана.
Биеналето е посветено на писателя Йордан Радичков, роден в близкото до Монтана село Калиманица. Заради това най-високата награда от 3000 лева ще бъде присъдена на произведение, свързано с творчеството на Радичков и с духа на българския Северозапад.
Победителите в разделите „Живопис“ и „Скулптура“ ще получат награди от по 2000 лева, а тези в разделите „Графика“ и „Приложни изкуства“ - по 1000 лева. Със същата парична сума, осигурена от Сдружение „Приятелите на Радичков”, ще бъде поощрен и млад автор на възраст до 30 години. Ще бъде присъдена и награда на Съюза на българските художници на стойност 1200 лева. Повечето награди са осигурени от община Монтана, като освен тях отличените автори ще получат плакет и почетен диплом, уточниха от местната администрация.
Националната изложба биенале „Тенец” се провежда от 2014 година. Тя се организира от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници, Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана, Представителството на СБХ – Монтана и Дружеството на художниците „Тенец” - Монтана.