"Празник на пеперудите" ще се състои от 7 до 9 юли в селата Полска скакавица и Раждавица, край Скакавишкия водопад, разположен в Земенския пролом. Това съобщиха организаторите от Регионалното сдружение за реформа и развитие "Роден край". Основната идея на празника е да се съхранят природните ресурси и традициите в района, да се промени отношението към природата и да се осъзнаят възможностите, ползите и отговорностите за опазване на биоразнообразието и природното наследство на България.
"Целта на събитието е да се популяризира един от най-красивите природни феномени по река Струма. Височината на водопада е около 50 метра, с което той се нарежда на трето място в България", каза един от организаторите на празника - Борислав Крумов. 
Около Полско-скакавишкия водопад има над 19 вида риби, стотици растителни видове, характерни само за района, от които десетки защитени. Това е единственото място, където се срещат пет вида лястовици. Мястото е известно и с разнообразието от различни видове пеперуди, каза Крумов.
Инициативата има за цел да покаже красотите на природата по нетрадиционен начин и да вдъхне живот на местите селца със затихващи функции, посочиха още организаторите.По време на фестивала са предвидени карнавални атракции – работилници, дефилета, състезателни, спортни и занимателни игри, а всеки, дошъл с велосипед, ще участва в томбола с награди.