Президентът Румен Радев прие 30 деца от Северна Македония и България, които преди това рисуваха заедно картина пред Народния театър.
Срещата, продължила почти час, започна с откъс от книгата „Малкият принц“, който президентът прочете на децата. След това я подари на най-малката участничката сред художниците.
,,Платното е с размер 5 на 6 метра и изобразява мечтаното единство между Северна Македония и България", каза по-рано пред БТА Славчо Неделковски, директор на детското художествено студио ,,Св. св. Кирил и Методий” (Битоля). На платното са изобразени фигурите на момче на фона на флага на Република Северна Македония, което подава ръка на момиче, зад което е нарисувано българското знаме. 
,,Картината отправя единно послание „Изкуството не познава граници – нека не ги градим!“. И това е универсално послание за оцеляването на човечеството като цяло‘‘, каза Неделковски. ,,Художници от цял ​​свят, и особено в този конкретен случай от двете страни на границата на съседните държави, трябва да творят без политика и партизанщина. Техният неспокоен дух е преди всичко либертариански. Не трябва да позволяваме той да бъде впримчен в лабиринта на политиката. И ние изпращаме това съобщение и говорим силно и ясно. Още повече че посланието е по-ясно, когато идва от млади визуални артисти и таланти. Те са нашето бъдеще. За всичко останало можем да имаме собствено мнение, но за радостта им днес няма място за дискусия‘‘, добави той. 
Това е третата подобна среща на художници от двете страни в рамките на кампанията ,,От двете страни на границата”. По време на първото си посещение в България, младежите от Северна Македония и техните български „колеги“ рисуваха в центъра на Пловдив. Второто посещение премина в Копривщица и София, а децата от двете страни откриха изложба в Народното събрание с картини, посветени на мечтаното приятелство между двете държави. Инициативата е на фондация ,,Българска памет‘‘.
/следва
/ДД