Седмица на чилийската култура предстои в Държавен културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик. Тя ще започне с изложба в Каменна зала. Четирима художници ще покажат своите творби. В експозицията са подредени скулптури и картини на художниците Пиерина Монтиглио, Химена Тапия, фотографът Лиус Кампос. Това съобщи за БТА Галя Георгиева, експерт „Международни фестивали, културна дейност, специални събития“ в Културния център. 
Концерт ще изнесе аржентинският музикант Хусто Диас. Той е един от основателите на емблематичната латиноамериканска група Papalote. Неговата музика, интригуваща смесица от латино ритми, не само ще демонстрира музикалния му талант, но и страстта му към рисуването, осигурявайки мултисензорно изживяване за присъстващите, посочиха от Културния център. Хусто Диас е музицирал по целия свят, представяйки латиноамериканска музика както като солист, така и като корепетитор. Той също има значителен принос за популяризиране на културата чрез проекти като La Peña, Café Carnivale и известната група Papalote. Хусто притежава впечатляваща колекция от над 300 инструмента, които използва за популяризиране на латиноамериканската култура. Той имал художествени изложби в Сидни, Сантяго де Куба и Катовице, Полша. Представянето му ще бъде на 9 юни отново в Каменна зала.  
На концерта в „Двореца“ Хусто Диас ще изпълни разнообразен латиноамерикански репертоар, включващ чилийски съвременни песни, аржентинска и кубинска музика, бразилска популярна музика и фолклор от Перу, Боливия и Карибите. Той ще пее песни от известни артисти, използвайки своето майсторство на китара, чаранго, кена и брилянтен глас, допълни още Георгиева.
Финалното събитие от Седмицата на чилийската култура в „Двореца“ – Балчик е прожекция на комедията "Qué pena tu vida" / “Толкова е тъжен животът ти”/. Планирани са две прожекции на 11 юли. Филмът е с български субтитри и разказва една завладяваща история, която превежда през сложността на взаимоотношенията и търсенето на истинската любов. Една история, която ще ви пренесе в свят, където случайните срещи могат да променят живота ни завинаги.
Галя Георгиева подчерта, че откриването на Седмицата на чилийската култура е утре в Каменна зала. Гост ще бъде посланикът на Чили в Румъния, който отговаря и за България. Входът за събитията е свободен.