Извор край Вардун събира хора от близо и далеч с вярата, че е лековит. Водата край търговищкото село е известна от отколешни времена и се ползва, въпреки официалното становище на здравните власти, че тя е слабо минерализирана.
Изворът се намира встрани от пътя между Вардун и съседното село Горно Новково. На мястото преди десетилетия - през 1971 г. ,според надпис, е изградена чешма. Местните хора с общи усилия и убедени, че водата от кайнака има целебна сила, я изграждат, за да остане за поколенията, разказа пред БТА кметът на Вардун Иван Иванов. Чешмата е с три чучура. От двата и днес струи вода, за която се смята, че лекува бъбречни и стомашни заболявания. Другият от миналото лято е пресъхнал. Дали заради голямата суша, или защото се разлива по пътя към чешмата – не се знае, коментира кметът. За тази вода хората твърдят, че лекува очни заболявания. При употреба има силата на капки за очи, каза жител на селото. Кметът Иван Иванов си спомня как през миналата година много чешми околовръст пресъхнали от сушата, но тази с двата чучура – не. 
Чешмата се ползва целогодишно от жителите на Вардун и околните села. Водата, която тече от нея, има слаб мирис на сяра. А през почивните дни тук могат да се видят хората от цялата страна. Идват от Великотърновско, от Шуменско и от Добричко, в търсене на здраве. За лечебната вода се знае и от българи, изселници в Турция, които през летните месеци се завръщат по родните си места и ползват природния дар. Дошлите на място пълнят десетки литри вода, видя репортер на БТА. Повечето споделят, че не идват за първи път. 
Преди време проф. д-р Ганчо Папуров (1928-2018 г.) – лекар, доктор на медицинските науки, почетен гражданин на Търговище, поръчва изследване на водата край родното му село Вардун, спомни си Светла Аврамова от Регионалния исторически музей в Търговище. Тогава, заключението на специалистите бе, че водата е слабо минерализирана и не е сертифицирана като минерален извор, обясни Аврамова. 
Местността край „живата вода“, както местните я наричат, през пролетта и лятото събира цели семейства за отмора сред природата. Лятото е и времето, когато в селото се завръщат работещи в чужбина. По думите на кмета жителите на Вардун са над 1100 души, от тях 400 са извън България. Връщат се в родното село, за да се видят с близки и роднини и за да ремонтират и обновят фамилните имоти. „Има и такива, чиито деца са родени и израснали в Холандия и Германия, имат къщи там, установили са се и се връщат по-рядко. Селото ни се развива, влагат се пари – строят се и нови къщи“, каза още Иван Иванов.