Тридесет деца от Северна Македония и България рисуват заедно картина пред Народния театър. ,,Платното е с размер 5 на 6 метра и изобразява мечтаното единство между Северна Македония и България", каза пред БТА Славчо Неделковски, директор на детското художествено студио ,,Св. св. Кирил и Методий” (Битоля). 
На платното са изобразени фигурите на момче на фона на северномакедонския флаг, което подава ръка на момиче, зад което е нарисувано българското знаме, видя репортер на БТА. 
,,Картината отправя единно послание „Изкуството не познава граници – нека не ги градим!“. И това е универсално послание за оцеляването на човечеството като цяло‘‘, каза Неделковски. ,,Художници от цял ​​свят, и особено в този конкретен случай от двете страни на границата на съседните държави, трябва да творят без политика и партизанщина. Техният неспокоен дух е преди всичко либертариански. Не трябва да позволяваме той да бъде впримчен в лабиринта на политиката. И ние изпращаме това съобщение и говорим силно и ясно. Още повече, че посланието е по-ясно, когато идва от млади визуални артисти и таланти. Те са нашето бъдеще. За всичко останало можем да имаме собствено мнение, но за радостта им днес няма място за дискусия‘‘, добави той. 
Детското художествено студио ,,Св. св. Кирил и Методий” в град Битоля е най-старата неправителствена организация в Северна Македония.  Повече от 40 години организира две събития за детско художествено изкуство – ,,Мал Битолски Монмартр‘‘ и световна детска художествена изложба ,,Битоля‘‘.
Това е третата подобна среща на художници от двете страни в рамките на кампанията ,,От двете страни на границата”. По време на първото си посещение в България, младежите от Северна Македония и техните български „колеги“ рисуваха в центъра на Пловдив. Второто посещение премина в Копривщица и София, а децата от двете страни откриха изложба в Народното събрание с картини, посветени на мечтаното приятелство между двете държави. Инициативата е на фондация ,,Българска памет‘‘. /Йоанна Лашкова