Кино фестивалът "Свети Влас Филм Фест" дава начало на своето второ издание, посветено изцяло на българското кино. Фестивалната селекция включва касови родни заглавия, произведени през последните две години, доказали своето качество и заслужили голям зрителски интерес, съобщиха организаторите на фестивала. Сред тях са и продукции, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г. Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли в курортното градче, с подкрепата на кметство Свети Влас.
Киноманите край морето ще се насладят на едни от актуалните български филми, като с голяма част от артистите в тях, ще могат да се срещнат и на живо. Филмите са избрани от Селекционна комисия с членове - кинокритикът Деян Статулов и Тони Добринска.
Журито тази година е в нов състав, като включва популярни имена от екрана начело с неговия председател - режисьорът, сценарист и продуцент Мартин Макариев. Професионалният екип се допълва от актьора Башар Рахал, участвал в редица холивудски продукции, актрисата и тв водеща Диана Любенова, журналистът и телевизионен водещ Иван Гарелов, както и продуцентът и оператор Димитър Гочев.
"Изключително съм щастлив, че фестивалът се превърна в традиция, и тази година ще е платформа за среща на най-популярното българско кино с широката публика. Фестивалите са мястото, където се срещат идеите и се случват техните реализации. Предстои да видим много любопитни филми и се надявам да стане един хубав празник за българското кино", коментира кметът на Свети Влас Иван Николов.
Откриването на фестивала ще е в амфитеатър "Арена" с прожекция на филма "Петя на моята Петя" на режисьора Александър Косев. Лентата заема второ място в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г. с близо 100 000 зрители. Другите актуални заглавия, включени в конкурсната програма, са "Анна", "Борсови играчи", "Рая на Данте", "След сезона", "Бягство", "Шекспир като улично куче", "Голата истина за група Жигули", "Жълт олеандър" и др.
"Свети Влас Филм Фест" се организира от „Диневи Груп“ с подкрепата на кметство Свети Влас и "Ню Бояна Филм Студиос".