Трето издание на фолклорния събор "От браздата до софрата" ще се състои в земенското село Пещера на 12 август. За това съобщиха организаторите на проявата от Народно читалище "Крюгер Николов 1922 г." и кметството в селото. Фестивалът по традиция ще бъде подкрепен от Община Земен.
Целта на празника е да съхрани и предаде богатството, красотата и мъдростта на българския фолклор, както и обичаите по обработването на земята и замесването на хляба. Заедно с това той акцентира и върху трудолюбието на българина. Съборът "От браздата до софрата" няма конкурсен характер. В него могат да участват колективни и индивидуални изпълнители в областта на танцовото, музикалното и певческото изкуство, групи за народни обичаи и ритуали, разказвачи и други самодейци от всички краища на страната. Организаторите поясняват, че всеки от колективите, заявил участие в празника, е желателно да донесе няколко тестени ястия. Те ще бъдат подредени в кулинарна изложба и оценени от жури.
Заявки за участие във фестивала се приемат до 28 юли. Всички изпълнители ще получат грамота за участие, статуетка (плакет) и тематични подаръци. Организаторите са предвидили и специална награда на кмета-домакин на село Пещера за "Най-добре представил се участник".
През 2021 година във фолклорния празник се изявиха 240 самодейци от четири области - Перник, Кюстендил, Благоевград и София. Проявата бе съпътствана с отбелязване на 120-годишнината от рождението на патрона на читалището и един от неговите създатели - Крюгер Николов.