Полицаи и пожарникари се събраха на символичен протест в София.
В 8 часа тази сутрин пред сградата на Пета пожарна служба бяха пуснати сигнални лампи на пожарни и патрулни автомобили. Организатор на протеста е Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).
Да изразят недоволство се събраха униформени и пред Четвърто и Шесто Районно управление в София.
Протестиращите настояват за промени в проекта за Бюджет '23, като бъде предвидено поне 10% увеличение на основните заплати.
Подобен протест има в няколко града на страната, като недоволството продължава и в четвъртък.
Полицаите няма да прекъсват изпълнението на служебните задължения. Протестите ще бъдат рано сутрин, преди работа или по време на обедната почивка.
Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви на 2 юли, че настоява за промяна в проекта на Закона за бюджет на Република България  - 2023 г., чрез приемане на минимум 10% увеличение на основните заплати във ведомството. Управителният съвет на СФСМВР обявяви протестна готовност и призовава членовете си за протестни действия по места на 4 и 6 юли 2023 г. Тогава от СФСМВР обявиха, че започват и подготовка за национален протест в София, на дата между първо и второ четене на проекта на бюджета, ако той остане в същия вид.
Предложеният бюджет не се стреми да мотивира служителите в МВР, които са единствените ангажирани с очевидно продължаващата тежка мигрантска криза и осигуряване на предстоящите поредни избори и охраната на обществения ред преди и по време на провеждането им, посочиха от синдикалната федерация.
Разчетите на финансовото ведомство не отчитат по никакъв начин липсата на достатъчно служители, което натоварва допълнително работещите във ведомството, задълбочаващото се тежко технологично изоставане, липсата на функционални униформи и редица други сериозни проблеми, смятат от синдикалната организация.
Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” също настоява за увеличаване на средствата за персонал в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. с не по-малко от 15% и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи за ведомството поне на нивата от 2022 г.