Сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 отпадат, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Тези документи няма да са в сила от утре – 04 юли 2023 г. по заповед на министъра на здравеопазването. 
Възможно остава само издаването на сертификати за ваксинация. Те са единствените документи, които ще бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система - his.bg.
При необходимост от предоставяне на документ за лабораторно изследване или преболедуване на COVID-19, лечебните заведения ще могат да издават медицински документ с такава информация, който да се използва за конкретното искане.
На сайта на Министерството на здравеопазването, както и на Портала за обществена консултация, е публикуван Проект на Закон за изменение на Закона за здравето. С промените се предлага отпадане на изискването за налагане на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както и на задължителната карантина на близки контактни лица. В България карантината за болен от коронавирусната инфекция е седем дни, а за контактните му лица – пет дни.
На 8 март 2020 г. са регистрирани първите заразени с новия коронавирус в България - мъж на 27 г. от Плевен, и жена на 75 г. от Габрово. На 13 март 2020 г. правителството приема решение да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение на територията на цялата страна от 13 март 2020 г. във връзка с разпространението на заразата в света и установените до момента в България 23 случая на заразени, от които един починал. Предложението е прието от Народното събрание същия ден. То действа до 13 май 2020 г., когато е заменено с въвеждането на извънредна епидемична обстановка. След близо две години, от 1 април 2022 г. с решение на Министерския съвет извънредната епидемичната обстановка е отменена.