Министърът на отбраната Тодор Тагарев и посланикът на Испания Алехандро Поланко обсъдиха актуалните въпроси, свързани с предстоящата Среща на върха на НАТО във Вилнюс и приоритетите на Председателството на Европейския съюз, което Испания пое преди броени дни. Това съобщиха то пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). 
На срещата беше направен преглед на установеното политико-военно сътрудничество. Посланик Поланко изказа висока оценка за отличната работа между двете страни при изпълнение на двете съвместни мисии по охрана на въздушното пространство, проведени през миналата година. Министър Тагарев приветства факта, че стартът на испанското председателство е даден с посещение на Киев, което е ясно послание към международната демократична общност. 
Тодор Тагарев и Алехандро Поланко обсъдиха и помощта за Украйна, която двете страни предоставят, както и разглеждането на перспективата за бъдещото ѝ членство в НАТО и ЕС след приключване на войната. Беше обърнато внимание на интереса за сътрудничество по линия на участия в учения и обучения, както и между отбранителните индустрии на България и Испания, като беше подчертана и ползотворната работа по съвместни проекти в областта на отбраната с европейско финансиране, както и потенциалът това взаимодействие да се доразвие и задълбочи. 
В срещата взеха участие и директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, съветникът Радостин Илиев, и.д. директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ полковник Любомир Монов, както и търговско-икономическият съветник Роберто Руис, и съветникът Мигел Ейне.
Министър Тодор Тагарев проведе днес и конференция с ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на Република България.