С няколко събития в Казанлък ще отбележат тържествено 155-ата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговите четници и 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Това съобщават от местната администрация в официалната си фейсбук страница. Инициативите ще започнат на 11 юли и ще продължат до 18 юли, а организатори са Община Казанлък, Национален парк-музей “Шипка Бузлуджа”, Исторически музей “Искра” и Регионалният клон “23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък” на Национално дружество “Традиция”.
От 11 до 19 юли казанлъчани ще имат възможност да разгледат изложбата “Началото”, посветена на 140-ата годишнина от първото официално честване на Бузлуджанската епопея, която ще бъде подредена на външната витрина на Културно-информационния център.
На 15 юли тържествените чествания ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа на булевард “23 Пехотен Шипченски полк”, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад “Севтополис” и пред паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк “Розариум”. Ще се състои и туристически поход “По стъпките на Хаджи Димитър”, организиран от Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Тържественото отбелязване на 155-ата годишнина от гибелта на Хаджи Димитър и неговите четници ще се състои на връх Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на героите. Участие в честването ще вземе смесен хор “Петко Стайнов” с диригент маестро Младен Станев, а Регионалният клон “23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък” на Национално дружество “Традиция ще представи възстановка-спектакъл на боевете при връх Бузлуджа.
Инициативите на 18 юли по повод 186 години от рождението на Апостола на свободата ще започнат с поднасяне на цветя в парк “Васил Левски”, а вечерта в Литературно-художествен музей “Чудомир” ще бъде представена книгата “Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода” на проф. Вера Бонева.
От администрацията уточняват, че за честванията на връх Бузлуджа има организиран транспорт. Автобусите ще тръгват в 9:00 часа от паркинга пред хотел “Казанлък”.