Парк „Кафеза“ в кв. "Хиподрума" ще бъде запазен и ще остане със статут на парк, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС). Това стана след среща между председателя на СОС Георги Георгиев, главния архитект на София Здравко Здравков, кмета на „Красно село“ арх. Румен Русев и граждани от района.
По думите на Георгиев, на следващо заседание на Столичния общински съвет на 13 юли ще се гласува плана за парка, подготвен преди повече от една година от главния архитект Здравков, който отлежаваше на бюрото на предходния районен кмет. Новият районен кмет арх. Русев се зае и придвижи за броени дни замразената досега процедура“, коментира Георгиев.
Стана ясно още, че експертният съвет при главния архитект Здравков е одобрил проекта за Подробен устройствен план (ПУП), с който се предвижда отчуждаване на частния имот, попадащ в парка. Така се гарантира, че там няма да се строят никакви други сгради, включително подземен паркинг, както предвижда действащият план. 
Относно изграждането на желаните от гражданите спортни игрища също има развитие. Предстои районният кмет на "Красно село" да изработи мотивирано предложение за предварителна виза за спортните игрища, а главният архитект Здравков да издаде предварителната виза. След това следва обществено обсъждане и документът може да влезе в сила. Последният етап е изработване на идеен проект за спортните съоръжения и изграждането им.
В края на юни Георги Георгиев пое ангажимент към жителите на район "Красно село" да бъде изтеглено предложението в кв. "Хиподрума" да бъдат изградени игрища за петанг, докато главният архитект на София не внесе план за развитието на целия парк.