Две чуждестранни компании, работещи в автомобилния сектор, инвестират близо 60 млн. лева в индустриалната зона, намираща се в Стара Загора. Това съобщи на пресконференция началникът на отдел "Инвестиции" в местната администрация Росица Райкова. От думите ѝ стана ясно, че едната компания е холандска, която ще открие около 600 работни места, а в инвестицията ще бъдат вложени 30 млн. лева. Втората компания, която ще инвестира, е френска. Тя ще осигури около 300 нови работни места, а инвестицията също ще е около 30 млн. лева. "Тези компании вече са започнали да наемат работници и ще започнат производствен процес едната в края на т.г., а другата - в средата на следващата година. Те са вече активни работещи компании", уточни Райкова. Тя посочи, че през 2021 година е отчетен ръст на преките инвестиции в Община Стара Загора с 12 на сто, спрямо 2020 година.
По време на събитието стана ясно, че от 2020 година до момента са продадени и 110 дка от терените в Индустриална зона "Загоре". Инвестициите, които ще бъдат направени там, ще бъдат за над 143 млн. лева, а новооткритите работни места ще бъдат близо 1240, допълни изпълнителният директор на Зоната Радослав Танев. Той разкри, че в напреднала фаза са и преговори със западноевропейска компания, която се очаква съвсем скоро да закупи земя и да инвестира над 10 млн. лева . "Това ще бъде третият инвеститор, който ще бъде сертифициран в клас "А", допълни той. Танев припомни, че през м. г. е поставено началото и на втори етап, а именно присъединяване към индустриална зона "Загоре" на индустриална зина "Еленино". "200 дка вече са част от активите на дружеството. От началото на месец август 2021 г. имат влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП). Земите са в процедура на предназначението им", обяви той. 
“Община Стара Загора се е погрижила да създаде всички необходими условия, за да може всеки един бизнес тук да се чувства най-добре“, допълни кметът Живко Тодоров. Той посочи, че е много важно, че Община Стара Загора предоставя най-ниските нива на местни данъци и такси. По думите му в столицата данък сгради е на стойност 1,875 промила, Варна - 2 промила, Бургас - 1,75 промила, а в Стара Загора - 1,45 промила. Такса смет за бизнеса в София е 10 на сто, Варна - 3,9 процента, Бургас от 3,5-6,9 процента, а в Стара Загора - 3,5 на сто.
Тодоров посочи, че за да продължи общината да се развива, е необходимо изграждането на още една нова индустриална зона в района на бившето летище при запазване на пистата, която може да се използва за изложбени площи. "За да бъде в интерес на Стара Загора държавният терен около 2000 дка е важно да започне да се изгражда като индустриална зона. Ако се развие, ще даде сериозна перспектива и работни места за гражданите на Стара Загора, още повече в контекста на "зелената сделка". Тодоров припомни, че идеята за превръщане на летището в индустриална зона е от преди повече от 5 години. Той посочи, че южно от този терен голяма верига от хипермаркети започва изграждане на своя логистична база за южна България на площ от 60 дка.