Високите температури през лятото създават потенциални рискове за работниците, като най-застрашени са тези, които се трудят на открито. За това напомнят от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в публикация на официалния си сайт. Оттам посочват, че сред най-уязвимите са работещите в селското и горското стопанство, строителството, в спешна помощ, както и здравните работници.
“Те трябва да са с променлив график, за да избегнат периодите през деня с висока температура“, коментират от КНСБ.
Топлинен стрес и топлинен удар са сред срещаните симптоми за проблеми при работа вследствие на работата в горещините.
„В България изискванията към работните места във връзка с микроклимата са подробно описани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места“, подчертават от КНСБ. И подчертават, че при работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия условия като вятър, висока температура, дъжд, мъгла.
Работещите на закрито също могат да бъдат изложени на риск, особено ако са в топлинно интензивни индустрии или извършват физическа работа, казват още от синдиката.В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса, съветват от КНСБ. 
Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса, казват от синдиката.
През нощта ще бъде предимно ясно, утре - предимно слънчево, съобщиха по-рано днес от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В сряда и четвъртък в западната половина от страната въздушната маса ще е неустойчива. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, гръмотевични бури и градушки, а температурите ще се понижат. Ще има значителни локални валежи.