Работата на военните аташета е от изключително значение за реализиране на външнополитическите приоритети на страната, каза министър Тодор Тагарев по време на конференцията с ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на Република България, цитиран в прессъобщение  на Министерството на отбраната. В съобщението се допълва, че министърът е изразил високата си оценка за работата на служба „Военно разузнаване“. 
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов запозна военните аташета с основните предизвикателства и по-високите изисквания към съюзните и националните сили за отбрана, които се налагат заради сложната международна обстановка. 
В словото си директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев акцентира върху значението на службите на военния аташе към задграничните представителства на Република България като важен елемент от системата за ранно предупреждение. По думите на ген. Венев основните усилия на военните аташета са насочени към разширяване и задълбочаване на сътрудничеството със стратегическите съюзници на България, както и към страните партньори.
В обръщението си премиерът акад. Николай Денков каза, че според него поне от няколко години насам забавянето в развитието на военния капацитет не се дължи на икономически трудности. Проблемът е в политическата неувереност как искаме да се развием в рамките на двата съюза. „През последните години България излъчи смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО. Това пося напрежение и дори разделение в обществото, което е проблем за националната сигурност“, допълни министър-председателят. Той подчерта, че е доволен от старта на сътрудничеството на военните аташе със служба „Военно разузнаване“. 
В конференцията участват 28 генерали и офицери от задграничните представителства на България, като 22-ма от тях понастоящем изпълняват функционалните си задължения на ръководители на службите на военния аташе, а останалите 6-ма са в процес на подготовка, след като има решение и предстои да заминат в дългосрочна задгранична командировка като военни аташета.