Един скандал между Продължаваме промяната (ПП) - Демократична България (ДБ) и ГЕРБ - СДС може да взриви бюджета. Може и да нямаме бюджет. Днес се гледат на тристранка бюджетите на НОИ и Здравната каса, но те са свързани естествено с държавния бюджет. Там има една бомба, която цъка и не може засега да бъда обезвредена. Става въпрос за милиард и двеста милиона от БЕХ. Това каза пред журналисти в Бургас председателят на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова.
Асен Василев ги е заложил като приход в бюджета. Това са така наречените сто процента дивиденти от енергийните дружества, които иска да събере. Той ги е заложил като приход, но тези пари ги няма, посочи Нинова. "Според министъра на финансите съществуват два отчета на БЕХ. Единият - през  февруари, в който тези пари ги има, и втори - в който ги няма, тъй като със счетоводни спекулации той казва, че са ги скрили. Така или иначе тези пари трябва да влязат като приход, защото срещу тях стои разход. В същото време коалиционният им партньор ГЕРБ- СДС чрез Делян Добрев сигнализира прокуратура срещу Асен Василев, че иска да вземе тези пари и по този начин да фалира БЕХ. Т.е. двата коалиционни партньора се съдят за тези пари, спорят. Асен Василев спори със служебния кабинет къде са парите, а в бюджета ги има като приход и срещу тях стоят разходи - за пенсии, за заплати и т.н. Ето в това състояние влиза бюджета в парламента", заяви Нинова.
По думите ѝ може двете коалиционни партии да не гласуват еднакво бюджета. Това означава отново да се мине на плаващи мнозинства, а това в крайна сметка означава, че може и да не се съберат гласове за бюджета. Това е голямата опасност пред България. Ако ПП и ГЕРБ не се разберат за тези милиард и двеста, евентуално трябва да се режат разходи, вероятно социални , и това е една от причините ние да не окажем подкрепа, посочи Нинова.
Тя говори и за втора причина, която е абсолютно замразяване на социалните плащания.
Става въпрос, че отхвърлиха нашето предложение -  да се увеличи минималната заплата за 500 000 работещи бедни. Ние предложихме да се увеличи от 1 юли на 50 процента от средната, тоест между 950 и 1000 лева. Те го отхвърлиха. Ние не подкрепяме такава политика, подчерта Нинова. Тя каза, че БСП няма как да подкрепи бюджета и заради увеличените от 1 юли цени на ток, парно и топла вода, а доходите били замразени, което повишавало бедността и неравенството. 
И, разбира се, притеснението, че за да влязат пари в Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да спрем десет закона  - още неприети, докато те се разправят и карат за регулатори, за постове, за каквато се сетите. Нито един от тези закони не мърда. Т.е.  тази коалиция не върши никаква работа по същество в парламента, освен да си разпределят порции в Народното събрание, законите не мърдат. В бюджета е предвидено и по Плана за възстановяване и устойчивост да влязат милиарди. И ако те не дойдат, си представете каква огромна дупка се открива в този бюджет. Ето по такива причини ние няма да го подкрепим, коментира Нинова. 
Тя каза, че БСП ще предложи между първо и второ четене свой алтернативен бюджет. Предложението  е дефицитът да не се фиксира на три процента, а да бъде четири. Предложението обхваща също увеличаване на минималната заплата от 1 юли, увеличение на пенсиите, увеличаване на вдовишките надбавки, както и уеднаквяване на коефициента за година осигурителен стаж. Сега някои пенсионери ползват за една година 1,2 коефицент, други 1,35 . Това е несправедливо и означава неравенство между пенсионерите, заключи Нинова.
БСП ще предложи и повишаване на средствата за общините, предвид това, че половин България е изкопана, заяви тя. Проектите са започнати , платени са само 50 процента от сумите, другите 50 процента кметовете си ги чакат. На прага на местни избори сме, така че и тази политика по отношение на общините трябва да се финансира и да се промени, смята лидерът на БСП.