На редовен присъствен изпит по биология и химия за магистърските специалности "Медицина" и "Фармация" в Медицинския университет в Плевен се очаква да се явят 978 кандидат-студенти. Това съобщи Велина Дукова от пресцентъра на висшето училище.
Изпитът ще се проведе утре от 09:00 часа, като в 8:40 ч. в зала "Асклепий" на Ректората произволно избрани зрелостници ще изтеглят изпитните варианти по биология и химия. Това ще се случи в присъствието на ректора проф. д-р Добромир Димитров, председателите на комисиите за оценяване на конкурсните работи по биология и химия проф. Милена Атанасова и проф. Ангелина Стоянова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи Виржиния Лазарова, журналисти и родители.
Първото класиране за магистърските специалности "Медицина" и "Фармация" ще излезе на 17 юли. Част от зрелостниците ще участват в класирането само с оценките от предварителната сесия, а при тези, които се явяват и на двата изпита, автоматично се взима по-високата оценка, уточни Дукова.
С Решение на Министерски съвет утвърдените места за прием на студенти по държавна поръчка за новата учебна година са 120 за медицина и 53 за фармация. 
БТА припомня, че през април на предварителния изпит по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация" се явиха 930 кандидати. 
Структурата на Медицинския университет в Плевен включва четири факултета - "Медицина", "Фармация", "Здравни грижи" и "Обществено здраве", както и в Медицинския колеж. Около 3000 са студентите, които се обучават във висшето училище. От тях над 1000 са чуждестранните. През ноември 2021 г. бе обявен и проектът за откриване на пети факултет по ветеринарна медицина, който предстои да бъде реализиран.