„Дух и материя“ е заглавието на изложбата на аржентинската художничка Летисия Бургос в галерия „Мисията“. Експозицията може да бъде разгледана от 6 до 28 юли и е част от „София хартиен арт фест“ 2023, съобщават организаторите. 
Изложбата е под патронажа на Посолство на Аржентина и ще бъде открита от Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина в България. На откриването авторката ще направи свое представяне за творческите си проекти и международен опит, казват организаторите на събитието.
Тази изложба е седмата поредна  от програмата на „София хартиен арт фест“. Експозицията ще представи рядка селекция от произведения с авторска хартия и сложна комбинация от различни техники и текстури, казват организаторите.
„Изложбата „Дух и материя“ представя търсенията на авторката, чрез огромното разнообразие в диалога между цвят и форма. Всяко от произведенията е с дълбоко духовно послание допълнено от богата изразителна материалност. Преливането от силни структури, към фини, абстрактни и фигуративни изображения, създава усещането за огромната сила на посланието втъкано от автора. Характерните за нея мощни гравюри, преплетени с релефи и структури, създават усещането за движение и одухотвореност на материята“, казват от „София хартиен арт фест“.
Фестивалът преди няколко години даде началото на обменен проект между България и Аржентина, като куратор и участник от аржентинска страна беше Летисия Бургос, припомнят организаторите на събитието. Тя е известен автор в сферата на хартиеното изкуство и член на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия. Има огромен принос за развитието на този жанр в нейната страна и като университетски преподавател в Университета на Мендоса е привлякла редица млади автори към това ново направление в съвременното изкуство“, разказват от екипа на „София хартиен арт фест“.
Специализация на Бургос в САЩ в началото на творческата й кариера е фокусирана върху о-киое. Тази известна японска техника – гравюра на дърво, пречупена през различното светоусещане на Летисия Бургос, оставя дълбока следа в аржентинската графика и хартиено изкуство. Носителка на редица награди, тя има принос и като куратор към международния творчески обмен, казват още организаторите на фестивала.
/ВСР