Пълен абсурд е твърдението, че България ще се съгласи на предоговаряне на условията в преговорната рамка с Република Северна Македония (РСМ), заяви съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов. В предаването „Неделя 150“ на БНР той каза, че такава тема не е повдигана нито във вътрешен план, нито от международните ни партньори, нито че има някакъв шанс да се случи.
“Понеже някои сили не успяха в пропагандата си по темата със Северна Македония и виждат, че преговори с Европейския съюз няма, измислят, че имало някакво договаряне и нови отстъпки. Има приета преговорна рамка за преговори с РСМ, в която са поставени български условия и са описани и механизмите за вземане на решения. Тя не може да бъде предоговаряна, тя е свършен факт”, заяви Христо Иванов.
Той коментира, че през последните години България е претърпяла пълен провал в т.нар. народна дипломация в отношенията си със Северна Македония. Според него България е показала неумение да не се поставя в деструктивна роля и изрази надежда, че външният министър Мария Габриел ще промени посоката на поведение спрямо съседите ни. 
“Извън отношенията между държавните институции, много важни са и отношенията между двата народа. Ние искаме да се сближаваме с нашите братя, а постигаме точно обратното. Става въпрос за умението на една държава да провежда т.нар. народна дипломация, да убеждава обществото да не вярва сляпо на съответния министър или правителство. Ние претърпяхме исторически провал на терена на народната дипломация. Позволихме на политиците от двете страни да инжектират омраза”, заяви Христо Иванов. 
“Освен отделните формални въпроси трябва много силно да преосмислим своя курс в това отношение. Оставихме на сръбските и московските ченгета да докарат ситуацията до този срив в отношенията между двата народа. Имаме много добра европейска рамка, която дава възможности да си гарантираме правата, но има и други инструменти, които трябва да прилагаме. Те трябва да се прилагат ефективно, а не контрапродуктивно”, добави той.
Христо Иванов заяви, че продължава да настоява да се намери формула, която да гарантира функциониращо мнозинство с ГЕРБ-СДС в Народното събрание за изпълнение на важните задачи - приемането на законодателната програма, попълване на регулаторите и прочистване на службите за сигурност. Според него редовните срещи на лидерско ниво във вторник са стъпка в правилната посока, като една от целите е да се избегнат плаващите мнозинства. 
“Започваме от състояние на много тежко противопоставяне. Влизаме в тази конфигурации по необходимост, не защото защото сме изградили доверие и сме преодолели противоречията си. По много теми оставаме на различни позиции. Да, изключително трудно е, защото това не е някаква нормална ситуация. Но трябва да се намери начин за вземане на решения и осигуряване на стабилно мнозинство, колкото и да е трудно”, заяви Иванов.
Той отново повтори, че въпреки сложната конфигурация, това управление е безалтернативно предвид възможностите, които страната ни трябва да използва в следващите месеци - влизане в Шенгенското пространство, еврозоната и осигуряване на условия за реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост. 
Христо Иванов добави, че очаква следващата седмица конституционната комисия в Народното събрание да заработи и да бъдат обсъждани конкретните идеи за промени в конституцията. "От много време сме готови с текстове. Очаквахме да стане ясен форматът, в който те ще се разглеждат. Дали ще съумеем да се съгласим как ще изглежда конституционната комисия, за да можем в рамките на този процес да ги анонсираме“, посочи още Христо Иванов.