Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно заседание на 3 юли, понеделник, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 
Дневният ред на заседанието включва три точки: Проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г.; Проект на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г.; Проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.
Заседанието на НСТС ще се председателства от заместник министър-председателя Мария Габриел, а в него ще вземе участие и министър-председателят акад. Николай Денков. 
БТА припомня, че при представянето на параметрите на законопроекта за държавен бюджет за 2023 г. министърът на финансите Асен Василев заяви, че държавният бюджет е разчетен при 3% дефицит на начислена основа и 2,5% на касова основа, заради обстоятелството, че ще получим второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. „Запазва се макрорамката на бюджета, предложена от служебния кабинет, с цел проектът да влезе по-бързо в Народното събрание и да имаме приет бюджет до края на юли“, обясни Василев.