Увеличението на пенсиите с 12% е хармонизирано с индекса на потребителските цени, който по данни на Националния статистически институт е 11%. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в ефира на Нова телевизия. 
“Увеличението на пенсиите с 12% е факт. Това са средства, заложени в проектобюджета до края на годината, който трябва да се гласува от Народното събрание”, уточни тя. 
По думите ѝ над два милиона души са хората у нас, които очакват финансова подкрепа от държавата под формата на помощи и пенсии. 
„Добра тенденция е и увеличението на минималната работна заплата, която в момента тя вече е 780 лв. От следващата година, с решение на Народното събрание, размерът на минималната работна заплата ще се определя като 50% от средната работна брутна заплата“, обясни министър Шалапатова. 
„Доходната политика все още е длъжник на много българи. Хората очакват по-адекватно обезщетение за повишаването на цените. Вече е време минималната работна заплата да бъде коригирана след консенсус на социалните партньори. Още от първите дни след моето назначаване аз заявих на работодателските организации и на синдикалните, че сериозно разчитам на конструктивен социален диалог“, допълни още тя. 
Като положителна тенденция Иванка Шалапатова определи и обвързването на социалните помощи с линията на бедността у нас. 
„Това е добра новина. Знаем, че линията на бедност е 504 лева. От средата на годината, с пари, осигурени в бюджета, се увеличиха редица помощи“, припомни тя. Като пример социалните министър посочи еднократната помощ при кризисна ситуация в едно домакинство, която нарасна от 375 лева на възможен максимум от 1512 лева. 
Шалапатова увери, че всички домакинства, пострадали от наводненията в Северозападна България, получават необходимата подкрепа от държавата.