В астрономията учените работят в мрежи, те могат да бъдат европейски и световни, а с откриването на този телескоп нашите учени в България ще участват пълноценно в изследването на звездите, кометите, астероидите. 
Това заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков, който участват в откриването на новия роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН на територията на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.
„Съвременен е, финансиран е от Министерството на образованието и науката, тоест от българската държава. Добре е да се подчерта, че българската астрономия има много силни традиции. Едни от най-добрите астрономи в света са и българи. В Харвард има много известен изследовател – Димитър Съселов, който води програмата за извънземен живот на университета. Това е българската школо в астрономията, тя заслужава такъв инструмент, който виждаме днес“, каза премиерът. 
Телескопът е доставен по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН, съобщиха от екипа на комплекса. 
С  роботизирания телескоп от най-ново поколение Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ запазва позицията си като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, коментира вчера Никола Петров, директор на обсерваторията.