Не участваме в избора на управляващи, не осъществяваме контрол върху избора на когото и да било. Това каза в предаването „Панорама“ на БНТ посланикът на Съединените щати в България Кенет Мертен. 
Твърдо вярваме, че това е избор на българския народ. Затова се провеждат избори, затова хората гласуват. Отговорност на българите е да избират кои да са техните лидери, кои да са в управлението. Ние сме готови да работим с тези, които българите изберат, каза дипломатът. 
Това, което ние като посланици правим, е да се застъпваме за политиките, които САЩ подкрепят. В Европа подкрепяме нашите съюзници, трансатлантическата ориентация на нашите приятели и съюзници, но не участваме в избора на управляващи, добави посланикът. 
Според него санкциите по закона „Магнитски“ са способ за подпомагане на приятелите и съюзниците на САЩ при укрепването на върховенството на закона. Лично аз не виждам връзка между санкциите и хората, които идват на власт. Санкциите засягат коректни личности и отношенията им със САЩ, а не възможността им да действат в собствените им страни, отбеляза посланикът.  
Кенет Мертен коментира още, че Съединените щати ценят високо това, което българското правителство прави в подкрепа на Украйна в последната година и половина. Много сме удовлетворени от ролята, която България играе, добави дипломатът.