Посланикът на Швеция у нас Катарина Рангнит предаде тази вечер символична щафетна палка на председателството на Съвета на ЕС на посланика на Испания Алехандро Поланко Мата. Предаването стана преди концерта на Виенския камерен оркестър в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ в крайморския град.  Испания поема председателството от 1 юли. Събитието уважиха министърът на туризма Зарица Динкова, зам.-министърът на външните работи Тихомир Стойчев, посланици на 17 държави, представители на държавната и местната власт.
Поздрав към гостите поднесе кметът на Варна Иван Портних, който подчерта, че за Варна е огромна чест, че е домакин на предаването на председателството от Швеция на Испания. Той подчерта, че концертът е символ на единството, на културното разнообразие в Европа, а музиката ни напомня за нуждата от сътрудничество и взаимопомощ.
Посланикът на Испания благодари на българските институции, които са помогнали за организацията на събитието, особено на министерствата на културата и на външните работи. Мотото на испанското председателство е „Европа по-близо“, посочи дипломатът. По думите му идеята включва и това нещата да не се случват само в столиците на държавите, а концертът във Варна е част от тази инициатива.
Шведският посланик подчерта, че лично за нея ЕС е нещо много повече от механизъм за вземане на общи решения, той е общи ценности и принципи, това да се чувстваш у дома си навсякъде в Европа. Преди да даде щафетната палка на посланик Поланко Мата, тя благодари за оказаната ѝ подкрепа от българската администрация и от колегите ѝ дипломати от ЕС.
От името на вицепремиера Мария Габриел послание поднесе заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев. Той поздрави Швеция и посланика на страната за успешното председателство, за усилията, положени за запазване на единството на европейското семейство. България приветства приоритетите, които Испания поема и ще работи конструктивно за тяхната реализация, каза още Стойчев. По думите му мотото „Европа по-близо“ поставя задачата да бъдат приближени гражданите по-близо до европейските институции и правителства. Стойчев посочи, че в рамките на испанското председателство България може да се присъедини към Шенген, защото страната ни заслужава това. Разчитаме на подкрепата и на останалите ни партньори от ЕС, защото евроинституциите многократно се произнасят, че страната ни изпълнява необходимите критерии, каза Стойчев. Той подчерта, че за българите е важно да пътуват без граничен контрол в държавите членки на ЕС, като това ще стимулира туризма, бизнеса, общуването между хората.