Журналистиката е бързоразвиваща се сфера, работеща за хората и адаптираща се към нуждите на обществото. Но в основата и винаги стоят стандарти, като точност и проверка на фактите, обективност и безпристрастност, свобода, прозрачност, отговорност, етично отразяване. Именно, воден от това и любовта към журналистическата професия, Джоузеф Уарунгу създава националната менторската програма за разследваща журналистика за млади журналисти в Кения - "Top Story". 
Уарунгу е медиен експерт и журналист, работил близо 20 години за Би Би Си Лондон, като ръководи и отдел "Новини и актуални предавания за Африка". Той ръководи и "AfricaonAir", базирана в Найроби организация, подкрепяща африканските медии за подобряване на професионалните стандарти чрез създаване на качествено мултимедийно съдържание по важни за обществото теми. За проекта си "Top Story", Уарунгу разказа в интервю за БТА. 
Започнах да се занимавам с журналистика в Кения, след което се преместих в редакцията на Би Би Си в Лондон. Причината да започна "Top Story" е, защото, когато се върнах обратно в Кения, журналистическите стандарти, които бяха установени не бяха добри, разказа Уарунгу. Според него причината за това е липсата на сериозност в журналистиката. Тогава си помислих. Добре, мога да остана тук и да се оплаквам за това колко са лоши стандартите или да направя нещо за това, споделя той. 
Уарунгу посочи, че за да разбере причината за занижените стандарти, решава да види какво се случва още в университетите, където се преподава журналистика в Кения. 
По това време напуснах Би Би Си и започнах почасова работа като лектор в един от големите университети в Кения за журналистика, за да видя какви хора се записват да следват журналистика. Във всеки курс обучавах студенти, искащи да се занимават с телевизия. Питах всеки следващ курс- защо избрахте това. Можете да бъдете адвокати, какво ли още не – защо точно журналистика? Бях много разочарован от някои от отговорите, които получавах като „родителите ми могат да си позволят само това“, „искам да ме дават по телевизията“. Тогава се замислих за това цялото нещо, което движи журналистиката – онази страст, грижата за обществото, грижата за демокрацията, желанието за промяна. Аз не срещнах тези отговори. Именно тук трябва да адресираме проблема, коментира Уарунгу. 
Тогава си казах, нека да направим нещо, което да предизвика интереса на тези млади хора и така започнах с "Top Story", добави той. Той обясни, че това е менторска програма за разследваща журналистика, но като се използва развлекателен формат като риалити шоу. Това е и програма за медийна грамотност, която разкрива работата на медиите зад кулисите, за да покаже на обществеността как работи редакцията, как се създават историите и какво всъщност означава да си професионален журналист, обясни той. 
По думите му много млади хора са проявили интерес към програмата. Започнахме програмата с 13 университета, а сега вече те са 25. Всеки университет избира трима от най-добрите си студенти. Това, което правим ние, е да съберем всички заедно, след което те преминават интензивно обучение – как да пишат, как да правят репортажи и да заснемат кадри. След което ги срещаме с професионалисти от кенийските медии, а понякога дори и с хора от професията, които не са от Кения. Тогава им даваме историите, които трябва да направят, предоставяме им професионален тв екип и им казваме: „Вие сте журналистите, вие заснемате кадрите, от вас зависи какво ще направите“, обясни Уарунгу. Той посочи, че по време на работа с проектите, от екипа на програмата слагат предизвикателства, които могат да възникнат в журналистическата работа, за да видят как обучаващите се ще се справят с тях, включително по коректен и етичен начин. Уарунгу обясни, че материалите се оценяват от съдии професионалисти. 
Преди да започнем с "Top Story" направихме проучване, за да видим какви са проблемите, с които се срещат медиите. Някои от оплакванията, които идват от потребителите на информация, са свързани с начина, по който функционират медиите и неетичното отразяване, посочи той.  По думите му друг проблем се дължи на факта, че много хора бъркат това да бъдеш журналист, с това да си „звезда“.  Ти си преди всичко журналист, а по-късно, евентуално, знаменитост. Това са най-честите предизвикателства, с които се сблъскваме, посочи той. 
Уарунгу отбеляза, че за програмата е изключително важна обратната връзка, която дават, както на обучаващите се, така и например на университетите. Ако нещо свързано с университета трябва да се промени, ние го адресираме пряко, посочи той. Опитваме се да покажем, че журналистиката трябва да функционира по този начин - това е стандартът, който искаме да постигнем. Именно затова се опитваме да сме възможно най-прозрачни в работата си като журналисти, посочи още той.
Относно ролята на изкуствения интелект в журналистиката Уарунгу заяви, че навлизането на изкуствения интелект в журналистическата професия е неизбежен и рано или късно това ще се случи. Има неща, които могат да бъдат имплементирани като четенето на сценарии от изкуствено- генериран глас, но действията и решенията, които трябва да бъдат направени в процеса на работата, не знам дали има изкуствен интелект, който да ги замени. Казват, че човешката преценка може да бъде направена само от човек, защото изкуственият интелект, все още не притежава онази човешка интелигентност, каза още Уарунгу.