По време на председателството си на Съвета на ЕС Испания ще работи за постигане на консенсус сред всички държави членки по различни теми, каза днес пред журналисти във Варна испанският посланик у нас Алехандро Поланко Мата. Така той отговори на въпрос за влизането на България в Шенгенското пространство. Испания винаги е подкрепяла страната ви и искаме да бъде интегрирана, посочи дипломатът. 
За да бъдат приети България и Румъния в Шенген, е нужно съгласие между всички държави, което не се случи по време на шведското председателство, посочи шведският посланик Катарина Рангнит. Тя припомни, че през последните месеци нейната страна придвижи няколко консенсусни теми и увери, че като дипломат ще продължи да работи това да се случи.
Председателствата са процес, коментира още Алехандро Поланко Мата. По думите му често тези 6 месеца се оказват недостатъчни и затова се работи в по-дългосрочен план. Нерядко започнатото в едно председателство дава резултати в някое от следващите, това е причината де факто да разполагаме с механизъм в трио, посочи дипломатът. Той припомни, че Швеция завършва такъв период, а Испания започва следващия заедно с Белгия и Унгария.
Председателствата могат да бъдат повлияни и от външни фактори, припомни шведският посланик. Като примери за такива тя даде пандемията и войната в Украйна. Швеция работи активно в посока да задържим единството в ЕС и всички европейски граждани трябва да са горди, че сме с единна позиция в тези ситуации, посочи Рангнит.
За приоритетите на испанското председателство посланик Алехандро Поланко Мата каза, че те ще бъдат подробно представени през следващата седмица. Той визира само четири от акцентите. По думите му това са реиндустриализация на ЕС, развитието на зелената икономика, социалните права на европейските граждани и единството на страните от ЕС пред останалата част от света.
Той уточни, че приоритетите на Испанското председателство ще бъдат представени подробно в Брюксел през следващата седмица от премиера на страната. У нас те ще станат обществено достояние на 5 юли, когато в София ще се проведе среща с участието на вицепремиера и външен министър Мария Габриел, дипломати, политици, медии.
Двамата дипломати са във Варна за концерта на Виенския камерен оркестър под диригентството на испанеца Педро Халфтер, с който ще бъде отбелязано тази вечер преминаването на председателството на Съвета на Европейския съюз от Швеция към Испания от 1 юли. Той се провежда под патронажа на българските министерства на културата и на външните работи и на него се очаква да присъстват близо 20 посланици у нас. Концертът, на който ще прозвучи и „Одата на радостта“ от Бетовен, е в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.