Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишен мъж за закана с убийство, съобщиха от пресцентъра на институцията.
На 24.05.2023 г. около 03:30 часа в ж.к. „Люлин“ в София, обвиняемият Х.П. се заканил с убийство на И.С., като е насочил срещу него газов пистолет. И.С. е подал сигнал в полицията. 
На 08.06.2023 г. преписката е постъпила от Софийска градска прокуратура в Софийска районна прокуратура. Същия ден по случая е образувано досъдебно производство. Проведени са разпити на свидетели и са изготвени експертизи, в това число балистична експертиза на предаденото от Х.П. оръжие.
На 29.06.2023 г. е изготвено постановление за привличане на Х.П. към наказателна отговорност. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Наложена му е и забрана за напускане на пределите на страната.
Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.
При друг случай на използване на газов пистолет, Софийският районен съд остави под домашен арест Мохамед Хандо, обвинен за стрелбата в тунел в ж.к. “Люлин”. Мъжът бе арестуван, след като бяха публикувани клипове, в които той се подава от джип и стреля във въздуха. Решението на съда не е окончателно. Мъжът може да обжалва пред градския съд. Прокуратурата също може да поиска връщането му в ареста.