Учители и кметството в Славяново изпратиха седмокласници със специален ритуал. Тази учебна година Основно училище „Васил Левски“ в поповското село завършват 12 ученици, които с вълнение преминаха през празничната арка, каза за БТА кметът на населеното място Алтънай Ереджебова.
В учебното заведение, което е средищно, се обучават общо 56 деца от няколко населени места. Тук знания трупат ученици, освен от Славяново, и от Берковски, Баба Тонка и Бракница. В предишни години завършващите основната образователна степен са отпразнували това с вечер в града. Сега класните ръководители - Галина Цанева и Наталия Клинчева, водени от различни съображение и най-вече, за да не натоварват семейните бюджети, решават да организират различен и запомнящ се ден за младежите по подобие на връстниците им от големите градове. Изненадата е не само за децата, но и за родителите им. 
Дни наред, кметът, училищното ръководство и преподаватели, подготвят празника. „Идеята ни беше да изпратим по новия път нашите пораснали деца. Да им пожелаем сила и мъдрост. Да им подарим емоция, която да прибавят към знанията от годините в училището“, обясни намерението кметът.
Екипът на училището с директор Златинка Спасова бе подготвил за всеки завършващ седми клас няколко думи, характеризиращи ученика. Букетът от епитети „усмихна“ и децата, и присъстващите на празника. За 12-те ученици, освен с дипломи в ръка, празникът бе и повод да се почерпят с торта и лакомства и да затворят вратата на училището с мили чувства.
„Пожелахме на всички на „Добър час! И да носят родното село в сърцата си. Живеем в трудни времена, но всеки, положил труд, заслужава своя празник!“, каза още Алтънай Ереджебова.  
Село Славяново е едно от големите в поповска община. Жителите му след последното преброяване са 790, а постоянно живеещите тук са около 600 души.