Изключително рядка антична купичка от китайски порцелан, изработена преди повече от 500 години, ще бъде предложена на търг през април и се очаква да бъде продадена за рекордните 24 млн. паунда, пише английският вестник "Дейли експрес".

Купичките, наричани "пилешки", са произведени в ограничен брой през периода Чънхуа от династията Мин. Понастоящем само четири от тези съдинки от китайски порцелан са останали в ръцете на частни собственици по света и само "шепа" музеи имат такива в колекциите си.
Експертите прогнозират, че купичката, която ще бъде предложена през април на търг в Хонконг, организиран от "Сотбис Азия" (sothebys.com), ще бъде продадена за рекордна осемцифрена сума.

"За нас е огромна привилегия да предложим отново на търг тази знакова купичка 15 години след като счупи рекорда за китайско изкуство през 1999 г.
Още от периода Чънхуа на династията Мин, когато тези купички са изработени, те са ценени и желани от императори и познавачи. Предвид изключителната им рядкост, те са най-ценните попълнения във всяка колекция от китайски порцелан", казва Никълъс Чоу от аукционната къща.
Купичката, която ще бъде предложена на търга през април, за пръв път е продадена на аукцион през 1999 г. за 2,2 млн. паунда и по това време чупи рекорда за най-скъпо произведение на китайското изкуство.

Настоящият рекорд за най-скъп китайски порцелан се държи от ваза от времето на династията Цин, продадена през 2010 г. за 19,5 млн. паунда, припомня изданието.