В Софийски градски съд се разглежда искането на прокуратурата за задържане под стража на съдия Мирослав Митев от Окръжния съд в Търговище. Магистратът беше задържан преди дни с подкуп от 5000 лева, даден от обвиняем по дело, което той води.
Според прокурора по делото няма опасност Митев да се укрие, но има обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е обвинен и че може да окаже натиск на свидетели и на хора, които предстои да бъдат разпитани.
Прокурор Светослав Милушев каза пред съда, че има данни, според свидетелски показания, че полученият подкуп от Митев не е изолиран случай и през април е взел още 5000 лева от същия обвиняем. Милушев също така помоли съдебния състав да уведоми за случая Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (бел. ред. кадровият орган на съдиите).
Людмил Рангелов, адвокат на съдия Митев, заяви, че няма опасност клиентът му да се укрие или да извърши друго престъпление. Като помоли за по-лека мярка – „домашен арест“.
Обвиняемият помоли съда за по-лека мярка, като заяви, че няма да извърши престъпление или да осуети разследването. По думите му свидетелските показания са едностранчиви и не отговарят на действителността. Очевидно ще загубя работата си, но ще помоля да се върна в Търговище при семейството си, каза още Митев.
Съдът се оттегли на съвещание. Очаква се определението.