Работи се по изграждането на три нови училищни сгради в Бургас. Това стана известно на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и кмета на Бургас Димитър Николов. Местната власт изпълнява проектите, а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
МОН ще съдейства за обсъждане на всички варианти и за намиране на най-подходящите терени за тях, стана ясно по време на разговора. "Бургас е сред добрите примери във внедряването на дигитални решения и иновации в преподаването", подчерта проф. Цоков. Той допълни, че ще бъде положително, ако се помисли при изграждането на новите училища да има материална база, която да се използва през летните месеци. "Много ученици идват на организирани пътувания в Бургас и региона през летните месеци, и е важно да обсъдим възможностите за използване на общинската училищна инфраструктура за спорт и обучение за тях", каза министърът.
Димитър Николов представи част от проектите в образованието, по които работи общината. В инициативата "Първокласно начало" се обновяват всички класни стаи за децата между първи и четвърти клас, като се създават и възможности за изцяло дигитализирано обучение. Сериозен опит е натрупан и в иновативните компютърни училища, който вече се споделя с други областни градове.
В срещата участваха също заместник-кметът Йорданка Ананиева и началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска.