Изложбеният цикъл „Генезис“ на Юлиян Табаков ще бъде показан в Градската художествена галерия на Пловдив от 5 юли до 3 август, съобщават организаторите.
Проектът включва творби от „Портрет на умиращ титан”, „Вакуум”, самостоятелни триизмерни обекти и част от произведенията, създадени специално за цикъла.
„Генезис“ е последната част и същевременно е заглавие на едноименен триптих заедно с „Мигновения” (2015) и „Портрет на умиращ Титан” (2021). Проектите са изградени от художествени серии, част от които са и „Вакуум”(2022) - обекти и видео инсталация. „Генезис“ включва творби от всички проекти в различни комбинации, разработени за конкретното пространство. Това е първият ми изложбен цикъл със собствен формат, който ще преподреждам смислово спрямо мястото, на което се случва - 4 галерии в 4 български града”, казва Юлиян Табаков.
„Изсъхналото дърво е родило ябълка. Невъзможността е превърната в избор. Това е капка цвят и най-оптимистичният образ в мрачната вселена на Юлиян Табаков. В нея желанията надскачат даденостите на битието, оглозгват го до кокал и го захвърлят мършаво и празно. Лишаването от земната опора изпразва и нас самите от съдържание. Собствената незадоволеност и безсилие избухват в нараняване на близкия свят – немощна компенсация на личната празнота. Страхът се изражда в агресия, а унищожението върви в двете посоки. Как да сътворим живот, когато не харесваме самите себе си?“, казва  изкствоведът Мария Василева.
Както писа БТА, след Пловдив, изложбата ще гостува във Варна.
/ДД