Пето национално биенале „Мозайката днес“ започва днес  в Стара Загора и ще продължи до 3 юли. Това съобщават на официалната страница на организаторите „Арт Мозайка“, в сътрудничество с местната администрация.
Официалното откриване на художествения форум ще бъде от 17:30 часа с изложба в архитектурния комплекс „Музей на религиите“. Тазгодишното издание на форума си поставя за цел да даде начало на поредица от инсталации, свързани с българските народни приказки. Първата е по идейния проект на ръководителя на "Арт Мозайка" Стойка Матева и илюстрации на Иван Енчев по добре познатата на поколения българи приказка  „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев.  „Изборът на тема не е случаен. Във века на дигитализацията, интернетизацията и изкуствения интелект,  липсата на адекватна комуникация между хората, погълнати масово от собствения си екран,  води до откъсване от реалността. Завръщането към корените е мисия, която споделяме и така отдаваме признателност към предците ни, които  са разказвали своите истории и са предавали послание за любов и запазване на изконни човешки ценности. Чрез добрия пример ще накараме родители и деца занапред да се включват активно в подобни инициативи“, казват от „Арт мозайка“. Творбата ще се изпълни с начупени керамични плочки, осигурени  от „Практис“, с оригиналната техника на модернизма - „тренкадис“, чийто баща е известният Антонио Гауди.
В петото издание на биеналето участват представителите на България Антоанета Стоименова, Васка Атанасова, Иван Джиджев, Иван Монев, Мария Матовска, Мила Ботушева, Николина Георгиева, Петя Мод, Радка Маркова, Стойка –Тони Матева и Цвета Люцканова, както и гостите от Италия -  Грациела Кало, Соня Бианко, Зума Бигони, Оторина Караро, Мариа Де Каталдо, Габриела Веронеси и Фрауке Льофлер от Германия.
 „Този проект не само ще придаде красота и уникалност в центъра на Стара Загора, но също така ще спомогне за повишаване на осведомеността на хората за опазването на околната среда и рециклирането на отпадъци, както и че доброволчеството може да бъде забавно и полезно едновременно“, допълват организаторите.