Депутати от различни политически сили в парламента коментираха какъв знак ще даде Народното събрание (НС) с приемане на предложения проект на декларация за членството на Украйна в НАТО. Вчера представители на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“ внесоха в деловодството на парламента проект на декларация, в която се изразява очакване българското правителство, вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г., да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия.  
Проектът на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО е подписана от Десислава Атанасова, Бойко Борисов и Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Атанас Атанасов и Христо Иванов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС, и Тошко Йорданов и Павела Митова от „Има такъв народ“ (ИТН).
От името на ПГ на ПП-ДБ има подпис на съпредседателя ѝ Атанас Атанасов, което при всички положения обвързва цялата група, коментира пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев (ПП-ДБ). „От човек от „Продължаваме промяната“ няма подпис, но това е абсолютно технически въпрос. Ние категорично заставаме зад тази декларация, подкрепяме я на сто процента. Подкрепяме присъединяването на Украйна към НАТО“, заяви Минчев.  
Ангел Георгиев от „Възраждане“ коментира в кулоарите на парламента, че в момента няма как Украйна да бъде приета в НАТО, защото не може да се приемат държави, които са в състояние на война. А въобще въпросът да се коментира след като има война, смятаме, че е абсолютно неблагоразумно, защото това би могло да доведе до ескалация на напрежението и на практика до Трета световна война, каза той. Ние сме против приемането на Украйна в НАТО и смятаме, че въпросът въобще не следва да бъде поставян особено в момента, заяви още депутатът от „Възраждане“.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че от ДПС са участвали в изготвянето на проекта на декларация на НС във връзка с членството на Украйна в НАТО след края на войната. Той обясни, че целта е още веднъж да се препотвърди позицията на България. От ДПС не веднъж сме заявявали нашата категорична позиция, че като държава трябва да подпомагаме евроатлантическата интеграция на Украйна – членството ѝ в ЕС и в НАТО, естествено при спазване на съответните правила, посочи Карадайъ. Такава е декларацията, която сме внесли, и разчитаме, че Народното събрание ще я приеме, допълни той.  
Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов посочи, че декларацията е във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс. Тази декларация е поощряване за Украйна за бъдещото ѝ членство в НАТО, което ще започне да се обсъжда и да се правят необходимите стъпки след като приключи войната там, отбеляза той.
„Получава се леко разделение. От едната страната са едни партии, а от другата са БСП и „Възраждане“, както и „Продължаваме промяната“, защото нито един техен представител не е вносител на тази декларация“, коментира Йорданов. Колкото повече държави има в НАТО със силни армии, толкова по-сигурен би бил този съюз за защита на членовете си, смята той. Ние нищо не правим за нашата армия и това е унизителното в цялата работа, коментира още Йорданов. 
По-рано днес на във форум във Военния клуб Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС коментира, че в проекта на декларация, внесена вчера от четири парламентарни групи, се призовава за даване не само на пътна карта, но и за реално присъединяване на Украйна към НАТО. По думите му много страни в европейската част на НАТО са приели подобни декларации, така че това не е прецедент. Вече е редно да мислим една стъпка напред - как Украйна ще бъде възстановена и как тя ще бъде интегрирана в системата за сигурност на Европа, каза Гаджев.
По повод на проекта на декларация на Народното събрание за подкрепа на членството на Украйна в НАТО, министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че текстът е добър и се надява да получи максимално широка подкрепа. Той отбеляза, че има много широко разбиране, че трябва да има процес на задълбочена, ускорена подготовка за членството на Украйна в НАТО. Помощта, която се оказва на Украйна, е насочена не само да осигури моментните потребности за водене на бойни действия, а да гарантира, че в дългосрочен план въоръжените сили на Украйна ще постигнат много високо равнище на оперативна съвместимост с НАТО, посочи министърът.