За трети път Бургас ще бъде домакин на математическото състезание International Mathematics Competition (IMC). То ще започне на 1 юли (събота) и ще продължи до 7 юли, като тази година международното състезание ще се проведе онлайн. Информацията е от пресцентъра на Община Бургас.
В него този път ще участват близо 1000 млади математици от 31 държави и региони от 5 континента. Те са разделени във възрастови групи – ученици от 5-7 клас и ученици от 8-10 клас.
Българските отбори са общо 19 и са от математическите гимназии в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Благоевград. Бургас ще бъде представен от пет отбора от Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков".
Освен математическото състезание, международният форум включва още математическа конференция, международен културен обмен и предизвикателство с пъзели за участниците.
Церемониите по откриване и закриване, както и събитие за представяне на културата и талантите на участниците от различните държави, ще бъдат излъчени по-късно в платформата за видеосподеляне YouTube.
БТА припомня, че това ще бъде третото домакинство, като два пъти преди това Община Бургас бе домакин на Международното математическо състезание – IMC. Първото домакинство бе през 2013 г., а второто през 2018 г.
Това е и признание за усилията и средствата, които се инвестират всяка година за развитие на образованието, посочиха от общината.
Създадено през 2003 г., всяка година състезанието се провежда в различна държава. Едни от неговите най-важни цели са да създаде платформа за ученици от целия свят за обмен на знания и практически опит в областта на математиката, както и да развие вече създаденото сътрудничество за представяне на иновативни методи за преподаване.