Директорът на художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил Валентин Господинов представи на пресконференция в пресклуба на БТА предстоящата изложба на Крум Дамянов, която ще бъде открита на 2 юли в галерията.
Тази изложба е по повод удостояването на големият скулптор с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия, каза Господинов. 
Трансформациите, които Дамянов прави с предишните си творби, са нещо, което трудно се разбира от широката публика. Хората ги възприемат като един авторски продукт, а това не е точно така. То е един дълъг живот, пресявка на всичко, което е правено, и дълъг микс от творчески процеси, които авторът проследява, каза Господинов. В тази изложба могат да се видят творби, които са излезли "топли" от леярната, - представляващи последните му творчески опити. Могат да се видят и портрети, правени след студентските му години, портрети от големите монументи, дело на колективи, на които той е бил ръководител. В изложбата е експонирана и една от знаковите му работи – "Диоген", портрет на състудента му и също голям скулптор Галин Малакчиев. Настина човек трябва да навърже всичките тези неща, за да види, че всичко това е един неспирен процес, един пъзел, който той реди в пространството и времето и му придава съвременни окраски, допълни Господинов. 
"Хубаво е да се поясни, защото всички тези парчета и калъпи се намират навсякъде из галерията – това е всъщност неспирната вода, потокът, от който той черпи, комбинира, асемблира и прави това, което е в момента", каза още Валентин Господинов.
Той посочи, че за Крум Дамянов са правени изключително много изложби, тай като той е един от ухажваните скулптури, но всички изложби са имали презентативен характер – лъскави, стегнати и завършени докрай. "Това, което не е правено за него, е да се покаже самият процес на работа", допълни директорът на галерията в Кюстендил.