Важността на предаването на новините на езика на децата за тяхното равно интегриране в обществото беше акцент на международната конференция Sofia Talks Media: Youth. Организатор на форума в София е Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).
Част от създаването на достойно общество е възприемането на децата като равни с възрастните, каза Искра Джанабетска, съосновател и изпълнителен директор на детската медия „Вижте: новините на детски език“ и на образователната онлайн платформа „Книговище“, насърчаваща осмислящото четене. Когато кажеш "дете", обикновено си мислиш за всички въпроси, които си задават децата. Децата усещат средата около тях и нашето напрежение - но когато не се отговаря на въпросите, това поражда повече въпроси за децата, смята тя.
Джанабетска разказа за платформите, с които работи, като посочи, че в тях новините за деца са написани изцяло на езика на децата, за да достигнат до тях. Смятам, че е изключително важно ползването на илюстрации, за да обясним темите, особено по-сложните, заяви Джанабетска. Тя добави, че след всяка статия има въпросник, който да насърчи децата да четат, като това се превръща в игра за тях. 
Когато децата се видят във вестник, те се чувстват като част от обществото, посочи нидерландската журналистка Карин Веселинк, която поставя децата в центъра на своите репортажи повече от двадесет години. Възможността да имат гласност ще ги направи по-уверени, посочи тя. По думите ѝ, когато възрастните са разтревожени и не обясняват на децата си защо, това прави децата още по-тревожни.