Фондация “Стойна Кръстанова” издаде наръчник в помощ на украински бежанци за справяне с административни проблеми в България. Той е отпечатан след проучване с методите на спешната антропология, съобщи по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Пловдив председателят на организацията Красимира Кръстанова. Работата на фондацията е по проект “Заедно и равни: правата на търсещите убежище и закрила”, подкрепен от фонд "Активни граждани" и финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Наръчникът съдържа практически съвети за украинските бежанци с възможните решения по основни проблеми като намирането на подслон и жилище, езиковата бариера и социалното включване, осигуряването на работа, влизането на украински граждани в образователната система на България, легализиране на дипломи и умения,  здравни услуги. Изданието е на български и украински език.
Основната цел на проекта, който се осъществи в рамките на два месеца в Пловдив и областта, е да подпомогне украинските бежанци с решения за изграждане отново на живот в достойнство и мир в България, посочи Кръстанова. По думите ѝ проучването е идентифицирало проблеми за украинските бежанци у нас, които възникват поради различията в културната, социалната и икономическата среда между Украйна и България. 
В рамките на проекта са заснети основни видео-казуси за трудностите в житейските ситуации на украинските бежанци, както и срещи и разговори с представители на институции и организации, които им съдействат при установяването в България. Заснемането и оформянето им е осъществено от сдружение „Непорасналите“, партньор по проекта. Осъществена е и дискусия по темата на кръгла маса, в която са участвали представители на различни институции -  Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България, Министерство на образованието и науката, Агенция по заетостта – Бюро по труда Пловдив, Регионална здравна инспекция, Пловдив, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив, неправителствени организации, журналисти и общественици.