За повече внимание при отразяването на деца в медиите призоваха журналисти на международната конференция Sofia Talks Media: Youth. Организатор на форума в София е Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).
Работата с деца, трябва да бъде внимателна, бавна и спрямо етичните стандарти, каза Ирене Касели, старши сътрудник в Dart Center for Journalism & Trauma. Медиите често презентират гласовете ни, за да адресират дадени проблеми, и рядко става въпрос за гласовете на децата, смята тя. По думите й медиите и неправителствените организации често използват децата, за да покажат лицето на катастрофите, да покажат болката на трагични събития.
Повече пишем за децата като второстепенни герои в нашите истории, отбеляза Оана Санду, румънска журналистка на свободна практика. По думите й една от чувствителните теми е домашното насилие. 
По време на дискусията беше засегната и темата за липса на единна политика при отразяването на децата и техните гласове в медиите. 
Често, ние като възрастни и като журналисти имаме грешното разбиране – това не е важно, изтъкна Боряна Джамбазова от АЕЖ – България. По думите й лидерите говорят за големите проблеми и същевременно някои проблеми остават на заден план. Не се нуждаем от милиони, за да променим картината, а само фондове за деца и експерти, които да разбират нуждите на децата, посочи тя. 
Искаме да знаем как да достигнем до младата аудитория, не само, за да продадем продуктите си, но и как да отправяме посланията си към тях, каза Ирина Недева, председател на АЕЖ – България. Според нея има много какво да се научи от младите и това е нашата надежда. 
Младите са важни, за да могат да оформите съобщенията на бъдещето, каза Нанси Шилър, президент и главен изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“. 
Мартин Котее, регионален директор на Фондация „Фридрих Науман“ в Югоизточна Европа, се обърна към младите и призова, ако искат да бъдат журналисти, да бъдат журналисти в България. Има повече бъдеще да бъдете журналист тук. Можете да помогнете да оформите това бъдеще, изтъкна той. 
Sofia Talks Media: Youth се организира в партньорство с „Фондация за свободата Фридрих Науман", фондация „Америка за България", посолството на Нидерландия в България, „Дарт център за журналистика и травма“ и Национална мрежа за децата.