В декларация от парламентарната трибуна партия „Възраждане“ поиска вицепремиерът и външен министър Мария Габриел да извика германския посланик у нас за консултации по отношение на Република Северна Македония (РСМ). Декларацията на „Възраждане“ беше във връзка с изказване на канцлера на Германия Олаф Шолц на съвместна пресконференция вчера в Берлин с премиера на РСМ Димитър Ковачевски. Същевременно в средата на юни германският парламент прие резолюция в подкрепа на европейския път на РСМ, в която признава македонската култура, идентичност и език.  
"Вчера станахме свидетели на безпрецедентна, груба, системна и нагла намеса във вътрешните ни работи от страна на немския канцлер Олаф Шолц", заяви депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев, който прочете декларация от името на парламентарната група. След като за пореден път от страна на Германия бе призната македонската идентичност, език и история, бяха направени необективни оценки на реформите, извършвани в РСМ, допълни той. По думите му германският канцлер си е позволил „грубо да наставлява и заповядва на България, че не трябва да бъдат поставяни нови условия за преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС“. Той постави въпроса след като Германия признава т.нар. македонски език, дали не трябва да признае например и баварски, австрийски, швейцарски езици. Категорично се противопоставяме на езиковото инженерство и създаването на отделни езици по чисто политически причини, заяви депутатът.
Георгиев коментира и позиция на българския вицепремиер и външен министър Мария Габриел на среща с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на 20 юни в Брюксел. По думите му тогава Мария Габриел е уверила, че няма да отговаря на явните провокации, а именно ескалацията на говора на омраза, антибългарската риторика и квалификациите за българския фашистки окупатор. „Единственият начин г-жа Габриел да разсее съмненията за извършено от нея национално предателство под европейски диктат и одобрение, би бил да извика незабавно немският посланик у нас за консултации заради нарушение на двустранните отношения между трети суверенни държави и вмешателство във вътрешните ни работи“, заяви депутатът.  
Според партията е редно на германската страна да бъде обяснено ясно и категорично от страна на МВнР, че за нас темата „Македония“ е толкова важна, че всяко вмешателство в нея е способно да застраши и навреди на българо-германските отношения. Също така трябва да стане достояние на германската държава, че в РСМ по българските клубове се стреля, те се палят, хвърлят се камъни, създава се нарочно ретроактивно дискриминационно законодателство спрямо тях, българи се бият по улиците на страната, посочи Ангел Георгиев. 
Крайно време е българската дипломация да се окопити и да вземе необходимите мерки, за да спре България да бъде превръщана в заложник на политическите интереси на ЕС, които налагат разширяването на Съюза на всяка цена, дори и в нарушение на демократичните принципи и норми, коментира той. Налице е координиран дипломатически натиск спрямо България, който цели да вкара РСМ в ЕС, само че през задния двор на Съюза, заяви депутатът. От партията отново осъдиха зачестилите случаи на побой и малтретиране на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание и призоваха ЕС да обърне особено внимание на тези симптоматични случаи, показващи, че в Република Северна Македония има агресивна и дискриминационна кампания срещу българите.