С концерт на Виенския камерен оркестър под диригентството на испанеца Педро Халфтер ще бъде отбелязано тази вечер във Варна преминаването на председателство на Съвета на Европейския съюз от Швеция към Испания от 1 юли. Той се провежда под патронажа на българските министерства на културата и на външните работи и на него се очаква да присъстват близо 20 посланици у нас. Концертът, на който ще прозвучи и „Одата на радостта“ от Бетовен, е в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.
Организацията на събитието е водена от мотото на предстоящото испанско председателство „Европа по-близо“. Чрез концерта във Варна посолството на Испания изразява своето желание да не ограничава събитията по председателството само в София. Ротационното предаване чрез културно събитие подчертава концепцията за единство на ЕС.
На концерта ще прозвучи премиерно нова творба, написана специално за събитието от испанския композитор Естебан Санс. Пианистът Даниел Внуковски от Полша ще изпълни авторския камерен вариант на Първия концерт на Шопен заедно с Виенския камерен оркестър. В програмата е още „Адажио“ от Красимир Кюркчийски. В изпълнението на „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, която е химн на ЕС, ще се включат солисти, хор и оркестранти от Варненската опера и хор „Морски звуци”.