В Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков бе подредена изложба с творби на Станислав Доспевски. „С Градски Исторически музей Самоков сътрудничим в една изложба, която подготвяме още от миналата година във връзка с 200-годишнината от рождението на Станислав Доспевски“, каза пред БТА директорът на Художествена галерия „Станислав Доспевски“, град Пазарджик Леон Бабачев. 
По думите му в днешната изложба могат да се видят четиридесет страници от албума на Станислав Доспевски, скицник, в който той е рисувал по време на студентството си в Москва. Бабачев каза, че днешните творби са фотокопия на страниците на албума и са в реален размер. Станислав Доспевски е личност, която е направила много за българското изобразително изкуство и много за България, каза още Леон Бабачев като изрази радостта си, че са успели да „изградят мост“ между Самоков и Пазарджик и да почетат художника.
„Радвам се, че намерихме време и честваме тази забележителна годишнина“, каза пред БТА кметът на Община Самоков Владимир Георгиев. Той добави, че е впечатлен от творбите, които има Художествената галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик. Георгиев каза, че много иска и в Самоков да има възрожденски къщи. „Общината работи по Доспевската къща. До голяма степен ще възстановим този отминал стил и ще наблегнем на фотографията“, посочи кметът. 
На въпрос какво е мястото на Станислав Доспевски в Самоков, директорът на Историческия музей в града Веселин Хаджиангелов каза, че мястото на твореца е високо горе между плеядата талантливи самоковски зографи, като наследник на Самоковката художествена школа. „Той е първият в България академичен художник, завършил художествено образование в Москва. Нарежда се още с това, че е помагал на десетки български революционери и радетели за Освобождението на България от османско иго и разбира се това е причината да бъде хвърлен в затвора“, каза още директорът на музея в Самоков. Хаджиангелов допълни, че Доспевски умира в затвора и това го нарежда сред националните герои на България, а гробът му остава безизвестен. 
„Успях да разгледам изложбата, но не успях да я възприема, за това е нужно много повече време, за да може човек да се наслади на всяка една от творбите“, каза пред БТА художничката Мария Ицова. Тя посочи, че изложбата е голямо богатство и че самоковци трябва да бъдат горди, че творби на Станислав Доспевски са изложени в Самоков.