Проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО са внесли днес в парламента представители на политически формации, сочи справка на страницата на Народното събрание (НС). Тя е подписана от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски (ДПС), от съпредседателите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов, председателя на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, както и от Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Павела Митова (ИТН).
В проекта се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.
Народното събрание категорично настоява за прекратяване на всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народ. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.
За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа. 
49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците за използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.
В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.