Над самоковското село Бели Искър ктиторите на параклис „Свети свети Петър и Павел“ организираха водосвет по случай храмовия празник Петровден. „На това място преди няколко години бе построен параклисът от наш близък приятел. След пътно транспортно произшествие му се бе присънило, че трябва да изгради параклис, който да закриля болните хора“, каза пред БТА ктиторът на храма Румяна Желева.
Много се радваме, че тук на това място се изгради параклис, защото многобройните туристи паркираха колите и палеха огньове, каза пред БТА Антоанета Никушева – Дамянова, жител на село Бели Искър. По думите й с построяването на параклиса има повече пешеходци, които прииждат, за да видят храма. Тя посочи още, че днешният празник ни дава вяра, която е важна за хората и че вече жителите на селото имат още едно място за уединение. Дамянова каза, че параклисът е бил открит преди няколко години, а всяка година се отслужва тържествен водосвет.
На днешното събитие официални гости бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиева, заместник-кметовете на общината Дончо Зашев и Люба Кленова и секретарят на община Самоков Ангелина Вангелова. Водосвет бе отслужен от отец Георги Николов. Представителите на общинската администрация поздравиха ктиторите, като подчертаха, че е важно да се пази и съхранява вярата.