В деня, посветен на пътната безопасност, служители на „Пътна полиция“ във Варна изградиха КПП-та на няколко места в града, където проверяваха водачи за правоспособност, употреба на алкохол и наркотици, поставяне на обезопасителни колани, застраховка „Гражданска отговорност“. В акцията участваха и доброволци от дирекция „Превенции" към Община Варна и БЧК, които раздаваха сенници, ароматизатори и гривни на изрядните шофьори.
Приоритет на сектор „Пътна полиция“ са честите проверки за употреба на алкохол и наркотици от водачите, каза полицейски инспектор Диян Любомиров, който участва в днешната акция. По думите му най-честите нарушения във Варна, на които се натъкват служителите, са липсата на обезопасителни колани, употребата на алкохол и наркотици и техническата неизправност на автомобилите. Според него проверките на „Пътна полиция“ във Варна са констатирали по няколко случая в денонощие на пияни и дрогирани шофьори, но като цяло има тенденции водачите да стават по-дисциплинирани.
През лятото се увеличава интензивността на движението във Варна, тъй като има много туристи и гости на града, съответно има и повече нарушения, обърна внимание инспекторът и апелира шофьорите да не управляват автомобилите си под въздействие на алкохол и наркотици и да съобразяват скоростта си, защото трафикът е натоварен.