Изложба, представяща творчеството и процеса на работа на проф. Крум Дамянов, ще покаже художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Откриването на мащабната експозиция е на 2 юли.
"Обмислях поканата си отдавна. Исках да направя изложба, каквато до този момент не е правена. Не исках да покажа експозиция, която е подредена, аранжирана в едно пространство, а да представя и процеса на работата му, неговия живот. Това беше и причината за да коментираме преместването на ателието му в нашата галерия. Пространството е в реални размери, такова, каквото го видях в неговото действащо ателие", разказа пред БТА директорът на галерията в Кюстендил Валентин Господинов. 
Не случайно и заглавието на изложбата е "Скулптура и процес". В изложбата освен произведенията на автора е представено и работното му място – онова, в което артистът престоява стотици часове, сам със себе си или със съмишленици, място, в което се случват изключително интересни събития, като споделяне на гледни точки и, в крайна сметка, това е ателието, откъдето са тръгнали най-големите ансамбли в България – "Знаме на мира", "Опълченците" на Стара Загора, Шуменският монумент, "Асеновци" във Велико Търново. В една от залите на галерията е и скованият от дъски стол, на който Крум Дамянов седи, докато работи.
В експозицията е направен опит да се онагледят и онези моменти, които съпътстват твореца по време на техническото изпълнение – от замисъла, през колебанията и съмненията, които има всеки автор.
За откриването на изложбата пред галерията в Кюстендил също са подредени творби –  четири от скулптурите от монумента "Св. Седмочисленици", които вече бяха експонирани в галерията "Квадрат 500". В залите са представени произведения дори от двора на художника, подредени във вид, който прави нова композиция, представяйки начина на работа на Дамянов. "Опитали сме се да покажем принципа на работа на Крум Дамянов – да ползва старите си творби, да ги нарязва, компилира, да ги аранжира и събира пространствено в съвсем нови произведения", коментира Господинов.
Навсякъде в галерията могат да се видят гипсови калъпи, калъпи за портрети. "Не ни се искаше да  показваме просто изложба, защото това е автор, който е символ на промяна и откриване на свои нови творчески светове", разказа Господинов.
В момента в галерията е оставена единствено постоянната експозиция на Майстора, като за предстоящата изложба се използват останалите зали, пространството пред галерията и две зали от недостроената й част. В едната от тях е пресъздадено ателието на художника, а в другата е преместен кадър от двора на ателието. "Включили сме стелаж от портрети , които той през годините променя. Има и такива, които той работи по поръчка, сред които е и портрет на Гунди за паметника му пред стадиона на Герена. Показани са и негови работи от периода, в които Дамянов работи керамика", разказа Господинов.
В тази портретна зала е показан и  фигурален портрет на мецената на българско изкуство, белгиеца Юго Вутен, с когото авторът е бил голям приятел. Представени са и портрети, поставени на изключително прецизно направени постаменти. "Идеята на експозицията е да се види целият процес, включително и този, завършеният, който показва крайния вид, предназначен за потребителите на изкуството", допълни директорът на галерията. 
Изложбата представя и ранни творби на Дамянов, ескизи, които прави при престоя си в Париж, обхванати са и много посоки в работата му с различни материали. 
"В момента той работи основно с алуминий, правейки различна трактовка на самите отливки, които звучат по коренно различен начин от тези, които са изработени от бронз. Тези работи са изключително интересни, заради начина по който Дамянов уплътнява и патинира творбите си и го показва като невероятно интересен материал", разказва Господинов. Споделя, че в галерията работят по изложбата още от м. март. "Пренесени бяха шест камиона с творби, като имаше около кубик и половина само калъпи. Не съм се и опитвал да броя всичките работи. Има доста неща, експонирани помощно, но те са елементи, които довършват цялата картина", допълва директорът на кюстендилската галерия.
Изложбата ще остане в Кюстендил в продължение на три месеца, до края на септември. Това време, в което галерията е препълнена от посетители, туристи, от хора, които се прибират в България от чужбина, е достатъчно да се посети изложбата, казаха от галерията. Оттам се надяват това да не е последната изложба на Дамянов в Кюстендил, а самата експозиция да стане повод името му да бъде поставено още веднъж за обсъждане за големите наградите за скулптура на името на Иван Лазаров, които се връчват в галерията. 
Крум Дамянов е роден на 3 август 1937 г. в Ракитово, Пазарджик. От 1994 г. преподава скулптура в НХА, София. Една от основните теми в неговите творби са героизмът и страданието на България. Крум Дамянов е добре познат извън страната ни и много от най-добрите му творби присъстват в галерии и частни колекции в Холандия, Германия, Белгия, Австрия, САЩ, Южна Корея. Има множество самостоятелни изложби в Париж, Маями, София, Брюксел. Участва в скулптурни симпозиуми в Австрия, Полша, Германия и в Олимпиада на изкуствата, Сеул, Южна Корея. Носител е на най-високи съюзни и държавни отличия – наградата „Иван Лазаров” за Монументална скулптура за 1965 и 1982 г. През 2009 г. получава държавната награда „Паисий Хилендарски“ за забележителен принос и постижения в съвременното българско изкуство. 
Утре в пресклуба на БТА в Кюстендил директорът на художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" ще представи изложбата пред местните медии преди откриването й.