Античен съдебен процес и ръкополагане на архиепископ ще бъдат пресъздадени в Никополис ад Иструм като част от фестивала „Нике - играта и победата“, съобщиха организаторите.
За шести път археологическият резерват Никополис ад Иструм ще събере любителите на античната история с възстановки на римски ритуали, антична мода, пазар на роби, гладиаторски игри, демонстрации на римско и варварско въоръжение и демонстрации на битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни.
Римска кухня, изработката на накити и украшения, монетосечене и грънчарство ще бъдат показани в традиционния занаятчийски пазар.  Участниците в събитието ще пресъздадат съдебен процес, германска сватба и музика от епохата, а на свързания с античния град християнски мисионер Улфила ще бъде посветена специална научно-популярна лекция.          
В различните възстановки ще се включат над 80 участници от сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" - София, Група за късноантични възстановки "Dux Anticae" - Свищов, Сдружение ''Багачин - Foederati" - Лом, Гладиаторска школа "Ludus Lupercalis" - Ямбол, Проект "Тервинги"  -Ямбол, свободни реконструктори от страната, както и групата "Asociatia Culturala Tomis" от румънския град Констанца.       
За любителите на историята и археологията ще има и две пешеходни обиколки с беседи в археологическия резерват,  водени от археолога д-р Иван Църов, дългогодишен  проучвател на Никополис ад Иструм. Градът е основан през 102 година от император Траян. Теренът се проучва повече от един век, а находките дават една от най-добрите представи за стратиграфията, градостроенето и живота в градовете от Римската империя.
Фестивалът ще се състои на 15 юли, входът ще е свободен, а за улеснение на посетителите препоръчителният автомобилен маршрут до резервата е през селата Ресен и Никюп, посочиха организаторите.