Старостта - естествен процес или просто болест? - това беше основна тема в една от лекциите на фестивала "Ало, Космос 3.0! Говори България!".
Третото издание на младежкия научен фестивал "Ало, Космос 3.0! Говори България!" се провежда днес в "София тех парк". Събитието цели да върне на децата фантазиите и въображението, които са дефицит по света и у нас.  
Основната програма на фестивала включва много научни работилници, интерактивни изложения и разговори с учени от различни области на науката. Темите на фестивала отново са насочени към космоса и вселената - за черни дупки, телепортация и квантово криптиране, за пътешествие във времето, за клониране и живот до границите на безсмъртието, за Антарктида и за всичко, за което Жул Верн и фантастиката са се сетили или още не.
Лекция, посветена на науката за безсмъртието, бе представена от проф. Милена Георгиева. "България е със средна продължителност на живота - 73,8 години" - тези данни представи биоложката за страната ни.
По думите й един от основните проблеми на съвременното демографско състояние у нас е, че хората живеят по-дълго, но за сметка на това -  не са по-здрави.
"Данните показват, че сред българското население живеят над 300 000 столетници" - това отбеляза проф. Георгиева като характеристика на процеса на остаряване у нас. Чрез своята лекция тя опита да представи причините за настъпване процеса на остаряване за човешкия биологичен вид. Обясни на публиката какво представлява науката епигенетика и кои са факторите, които повлияват негативно върху здравето и остаряването на организма.Отговорите на тези въпроси бяха подкрепени с примери, графики и снимки, които позволиха на публиката лесно да улови нейната мисъл и цялостното представяне на засегнатата тематика.
Проф. Милена Георгиева завършва Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Клетъчна биология и ембриология". През 2001 г. започва работа като биолог-специалист в Института по молекулярна биология при Българската академия на науките (БАН), в катедрата "Молекулярна генетика".  
Проф. Георгиева е автор на над 100 научни публикации в реферирани международни и национални списания. Популяризира науката в България с участия в различни медии, водене на лекции и публикуване на статии в научно-популярни списания. Тя е ръководител и на много научни проекти. 
По темата, свързана с ДНК и безсмъртие, фестивалът предлага на посетителите и съответната работилница. На нея деца между 6 и 18-годишна възраст имат възможността да изолират ДНК на банан. Докторант и доктор от лабораторията по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към Българската академия на науките (БАН) показаха и обясниха на децата метода, по който могат да изолират молекулата на ДНК на различни плодове и зеленчуци, сами, и в домашни условия - с налични почти за всеки дом продукти. По думите им този експеримент е по-достъпен за децата. "Това е начин, който цели да запали тяхното любопитство и интерес към науката, в частност към генетиката", заявиха те пред БТА.